PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ
Makine Teknikerliği programı teorik ve uygulamalı olmak üzere 2 yıllık bir eğitim süreci gerektirmektedir. Bu sürecin 1. ve 2. yarıyıllarında ortak temel dersler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, yabancı dil, matematik gibi derslerin yanı sıra Ölçme Tekniği, Fizik, Malzeme Teknolojisi, Teknik Resim, Temel İmalat İşlemleri, Mukavemet ve Makine Elemanları adı altında bölüm dersleri verilmektedir. 3. ve 4. Yarıyıllarda ise meslekte uzmanlaşmaya yardım eden CNC dersleri, Bilgisayarlı Çizim dersleri ve üretim ile ilgili diğer dersler verilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Fabrika ya da tamir atölyelerinde, makine mühendislerinin yönetimi ve denetimi altında çalışan makine teknikeri; çalıştığı yerdeki motorlu araçların bakımı, üretimi ve onarımından sorumlu olan kişidir. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yayınladıkları makine teknikeri iş ilanı için yaptığı başvuruya olumlu yanıt alan makine teknikerlerinin, fabrika ve şantiye gibi zorlu ortamlarda çalışmak zorunda olabileceklerini bilmeleri gerekmektedir. Projelerin teknik resimlerinin hazırlanıp uygulamaya konması, imalatı yapılan ürünlerin günlük takibinin yapılıp raporlanması, ürünlerin kalite kontrolünün yapılması, çalışanların iş programının takip edilmesi gibi işlemler, makine teknikerinin görevleri arasında yer almaktadır. Bilgisayar ve yabancı dil bilgisi yeterli düzeyde olan; spesifik bir yetkinlik isteyen Autocad, Solidworks gibi programları da kullanabilen makine teknikerleri, makine teknikeri iş ilanları oluşturan firmaların işe almak için aradığı nitelikleri taşımaktadırlar. İmalat, kontrol, montaj, test ve devreye alma süreçleri konusunda uzmanlık kriterleri içeren makine teknikeri ilanları arasından, bulunduğunuz şehirdeki veya daha uygun şartlar sunan bölgelerdeki ilanlara başvurarak hızlı bir şekilde iş bulabilirsiniz. Ayrıca bu bölüm mezunları isterlerse “Açık Öğretim Fakültesi (AÖF)”nin İşletme bölümünde 2 yıl daha okuyarak lisans tamamlayabilir. Ayrıca ilgili bölümlere geçiş yaparak (Dikey Geçiş Sınavı (DGS)) mühendislik, makine öğretmenliği eğitimi alabilirler.
Kuruluş Hakkında
Program, Iğdır Meslek Yüksekokulunda 2005 yılında kurulmuş ve 2005-2006 eğitim öğretim yılında öğrenci alan Makine Programı 12 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2010-2011 Eğitim öğretim yılı itibarıyla “İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP)”ne uygun müfredat izlemektedir. 2021-2022 Akademik yılı itibarıyla Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitimine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
2 (iki) yıllık bu programı bitiren öğrenciler Makine alanında “Ön Lisans” diplomasına sahip olurlar. Mezunlar “Makine Teknikeri” ünvanını kazanırlar.
Derecenin Düzeyi
Önlisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesi’ne tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Iğdır Üniversitesi ön lisans ve lisans yönetmeliğinde belirtildiği üzere Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) dersleri hariç diğer derslerden aldıkları ders ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için eğitim öğretim yönetmeliğine bakılabilir. Mezuniyet için, programda verilen derslerde başarı sağlamakla birlikte 30 iş günü staj yapılaması gerekmektedir.