ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Maden teknikeri görevini maden ocağında ve büroda yürütür. Maden ocağı yer altında veya yer üstünde olabilir. Çalışma ortamı tozlu, kirli, gürültülü ve aşırı sıcaktır. Maden teknikeri, maden mühendisi, işletmeci, teknik elemanlar ve işçilerle iletişim halinde görevini yürütür.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Maden arama ve çıkarma işleriyle uğraşan yerli ve yabancı özel şirketlerin yeraltı maden ocaklarında, yerüstü-açık ocaklarda, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, kömür analiz laboratuvarında görev yapabilmektedirler.
Mermer fabrikası ve taş ocaklarında çalışabilirler.
Jeolojik araştırmalarda görev alabilirler.
Maden Tetkik Arama, Türkiye Kömür İşletmeleri, Devlet Su İşleri gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler.
Çimento, kiremit ve seramik fabrikalarında çalışabilirler.
Madencilik sürekli gelişme gösteren bir iş alanıdır. Yeni cevher yataklarının bulunması bu cevherlerin çıkarılmasının işletme giderlerine değecek ölçütte olup olmadığına karar verilmesi, üretimin başlaması veya durdurulması gibi teknik konular kapsamlı araştırmaları gerektirmektedir. Bilim ve teknolojik ilkeleri uygulayan, işin gereklerine uygun gereçleri seçen, alanı ile ilgili işlem ve süreçleri doğru takip edebilen, bilgisayar bilgisine sahip olan teknik elemanlar daha rahat iş bulabilmektedirler.