GÖREVLER
Maden filizlerinin ve cevherlerinin bulunması için maden mühendisi tarafından hazırlanan sondaj planını uygular,
Bulunan madenlerin işletilmesi için kuyu ve galerilerin açılması, buralarda iş güvenliğinin sağlanması için planlanan çalışmaları yürütür,
Cevherin parçalanarak alınması, yeryüzüne çıkarılması için gereken işlemleri yürütür,
Cevherin yıkanması, yararsız maddelerden arındırılması, zenginleştirilmesi işlerini yürütür,
Çalışmalar sırasında iş güvenliğinin sağlanmasına çalışır, teknisyen ve işçilerin görevlerini gerektiği şekilde yapıp yapmadığını denetler.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Zehirli gazların varlığını saptayan elektronik aygıtlar, Yeraltında devamlı var olan suyun boşaltılması için kullanılan pompalar ve ponömatik matkaplar vb. Maden ocağına inerken kullanılan donanımlar; Tepesinde ampulü bulunan koruyucu başlıklar, Bel kayışı, lastik çizme, palet, Çekiç, pusula, dedektör, harita, davy lambası vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Maden teknikeri olmak isteyenlerin; matematik, fizik ve jeoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, dikkatini uzun süre belli bir noktada yoğunlaştırabilen, küçük ayrıntıları fark edebilen, sorumluluk duygusu gelişmiş, kurallara uyabilen, tedbirli, insanlarla iyi iletişim kurabilen, kapalı ve karanlık mekânlarda çalışmaktan sıkılmayan, bedence sağlıklı ve güçlü kimseler olmaları gerekir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar.
Kamu sektöründe çalışan teknikerler net asgari ücretin 2-2,5 katı civarında ücret almakta olup, belirli dönemlerde yapılan artışlardan faydalanmaktadırlar. Yer altında çalışanlar ise maaşlarına ek olarak yıpranma payı da almaktadırlar.
Özel sektörde görev yapan teknikerlerin ücretleri firmalara göre değişmekle birlikte, ilk işe başlayışta net asgari ücretten biraz fazla olmaktadır. Çalışılan süre arttıkça ve verilen hizmetin niteliğine göre ücret de artmaktadır. Ayrıca sözleşmeye bağlı olarak bazı sosyal yardımlar da verilmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Maden teknikeri görevini maden ocağında ve büroda yürütür. Maden ocağı yer altında veya yer üstünde olabilir. Çalışma ortamı tozlu, kirli, gürültülü ve aşırı sıcaktır. Maden teknikeri, maden mühendisi, işletmeci, teknik elemanlar ve işçilerle iletişim halinde görevini yürütür.