Kuruluş
Elektrik programı, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Elektrik ve Enerji bölümü alt program olarak 2019 yılında kurulmuştur. Program 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program mezunları Elektrik Teknikeri ünvanı kazanmaktadır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) kapsamında kayıt ve kabul gerçekleşmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yüksek Öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavında program kontenjanı sıralamasına girmek ve bunun için yeterli puan alınmış olmalıdır.
Program Profili
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar; Elektrik temel kavramları, doğru ve alternatif akım devreleri, ölçme ve hesaplama becerisi kazanma, elektrik makinelerinin kurulumu becerisi kazanma, elektrik tesisat planlarını çizmek ve uygulamaları, Bilgisayar destekli proje tasarımı yapma becerisini kazanır. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin kurulumunu, bakım ve onarımını yapma becerisini kazanır. Elektrik enerji üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin analizini ve kurulumunu yapma becerisi kazanır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Elektrik programından mezun olan öğrenciler, enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlar, enerji teknolojisine dayalı üretim yapan kuruluşlar veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca, enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler. Elektrik Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuvar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav ile final sınavından oluşmaktadır. Sınavların başarı notuna katkısı % 40 ara sınav, %60 Final sınavıdır.
Mezuniyet Koşulları
Elektrik alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı